Örebro

Fullt ös på Gymnasiemässan

Det är många skolor som slåss om gymnasieeleverna inför nästa läsår, det märktes på Gymnasiemässan som hölls i Örebro idag. Eleverna kunde i dag träffa folk från 21 olika skolor i länet. Allt från gamla anrika gymnasier till nya fristående profilskolor.

Gymnasiemässan i Örebro kan ses som starten på en lång process där länets 15-åringar ska välja gymnasieskola, och det är många val - vilken stad vill man gå i, blir det kommunal eller fristående skola, och så olika program och inriktningar att välja emellan.

– En rekommendation som jag brukar ge till eleverna är att besöka så många skolor som möjligt för att få en känsla för skolan så att man gör ett informerat val, menar Magnus Talbäck som är ekonomilärare från John Baurgymnasiet

Jonas Vidarsson från Lillåns skola var på Gymnasiemässan och informerade sig.

– Jag tänker gå media eftersom jag gillar att skapa bilder och hålla på inom design.

Hur mycket vet man vad skolorna erbjuder?

– Man vet inte så mycket, jag samlar på mig lite brochyrer, menar Jonas Vidarsson.

Gymnasieskolor försöker locka så gott de kan, det är scenuppträdanden här och där. Äldre elever som spelar musik trängs med handbollsspelare, manikyrister och kulisser av lantbruk. Magnus Skråge, yrkes och studievägledare på Tullängsskolan vet att man måste vara på tårna för att vara attraktiv som skola.

– Egentligen kan man säga att man också konkurrerar med andra kommunala skolor, även från andra kommuner. Konkurrensen är benhård idag!