Berit Olsson rektor på Vivallaskolan i Örebro välkomnar de nya reformerna. Foto: Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro.
Örebro län - Sverige

Höjda krav för gymnasiekompetens

Om ett år höjs kraven för att komma in på gymnasiet, från nuvarande godkänt i de tre kärnämnena till godkänt i tolv ämnen.

Om ett år höjs kraven för att komma in på gymnasiet, från nuvarande godkänt i de tre kärnämnena till godkänt i tolv ämnen.

– Tanken med de reformer som träder i kraft hösten 2011. Det är att man på ett tydligare sätt ska visa för elever och skolpersonal vilka krav som ställs för att man ska klara av gymnasieskolan sen, säger Jan Sydhoff, chef för gymnasieenheten grundskolan.

Antalet elever i Örebro kommun som klarar gymnasiebehörigheten är bland de lägsta i hela landet. I vissa skolor är det nästan upp till hälften som saknar gymnasiebehörighet.

Men nu ska de nya reformerna som träder i kraft hösten 2011 ändra på det menar Skolverket. Reformerna innebär att de tre kärnämnena matte, svenska och engelska utökas till tolv.

Man kommer även att ta bort de individuella programmen på gymnasieskolorna och ersätta dem med fem introduktionsämnen, varav ett är språkintroduktion för nyanlända.

Berit Olsson rektor på Vivallaskolan i Örebro välkomnar de nya reformerna.

– Det är en rättighet att få med sig så många betyg som möjligt från skolan.

Och det blir ju ändå en signal till våra elever att det är viktigt. Och även till oss själva att vi inte ska jobba för att se målet att vara godkänd i svenska, engelska, matte.

Utan att det faktiskt är så att du ska ha med dig så många ämnen som möjligt, säger Berit Olsson, rektor på Vivallaskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".