Landstinget

S och V tappar majoriteten

När landstingsvalet nu är helt färdigräknat står det klart att socialdemokrater och Vänsterpartiet inte får den egna majoritet som det verkade bli på valnatten.

Slutresultatet blir att Socialdemokraterna får lika många mandat som före valet. I och med att Vänsterpartiet backar ett mandat och Centerpartiet hoppat av samarbetet med Socialdemokraterna måste nu Socialdemokraterna få stöd av Miljöpartiet också för att kunna fortsätta styra landstinget.

Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet har 35 mandat av totalt 71 platser.

Vänstern tappade ett mandat, och det gjorde även Centerpartiet. Kristdemokraterna tappade två mandat medan Moderaterna fick två till.

Även Miljöpartiet och Sverigedemokraterna fick ett extra mandat var. Inget av partierna i landstingsfullmäktige har nu färre än fyra mandat var.

Marie-Lousie Forsberg Fransson (S) säger att det enda sättet som de andra partierna kan få majoritet över Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är om de alla går samman. Men hon påpekar också att Socialdemokraterna nu för samtal med andra partier för att kunna få till egen majoritet.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".