Tanken var att Oktoberfesten på Stortorget skulle vara en minivariant av festivalen som arrangeras varje år i Munchen. Foto: Scanpix.
Örebro

Oktoberfesten ställs in

Den oktoberfest som planerades för på Stortorget i Örebro blir inte av. Anledningen är att öltältet skulle tvingas stänga vid midnatt och att hyran, 148 000 kronor, var för hög.

Tanken från arrangören var att förvandla Stortorget i Örebro till en tysk ölhall under två dagar. Men nu blir det alltså ingen fest.

Kommunen ville ha 148 000 kronor i hyra för Stortorget, det är tre gånger så mycket som man betalar i Göteborg, enligt Peter Salmén som är en av arrangörerna.

Att inte få ha öppet efter midnatt var polisens beslut.

Miljöpartiets Fredik Persson, är ordförande i nämnden för samhällsbyggnad, med ansvar för torgtaxan. Han tycker inte att det är speciellt dyrt.

– Vi har sänkt taxan ganska nyligen, ganska radikalt. Jag tycker inte det är jättedyrt egentligen. Sen har jag uppfattat det här specifika ärendet som att man inte vill arrangera festen eftersom man inte får servera alkohol efter klockan 24.00.

Om man jämför med till exempel Göteborg, en storstad, så är det tre gånger så dyrt att hyra torg i Örebro. Hur kan man motivera det?

– Det har jag ingen kommentar till. Jag är inte insatt i andra städers taxor.

Oktoberfesten ska arrangeras på nio platser i landet. Örebro är överlägset dyrast. Tycker du det är rimligt?

– Vi får naturligtvis titta på det. Jag ska föra en dialog med tekniska nämnden och se hur man tänkt i det här ärendet. Sen måste man väga in ordningsföreskrifterna i det här. Man kan inte hålla på hur länge som helst i stan, säger Fredrik Persson (MP) som ansvarar för torgtaxan.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".