Landstinget

MP lovar inget än

Miljöpartiet har inte bestämt sig än för om partiet vill samarbeta med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i landstingsfullmäktige.

De röda tappade ju i går sin majoritet i landstingsfullmäktige när alla röster räknats efter valet, och behöver stöd för att bilda majoritet.

Miljöpartisten Mats Gunnarsson kan tänka sig ett samarbete. Han tror att ett besked kan lämnas redan nästa vecka.

– Det är i alla fall en intressant möjlighet. men om det är aktuellt det vet vi inte förrän vi har pratat ihop oss om politiken lite mer.

MP och de röda har tidigare pratat om samarbete och då pratat om ämnen som till exempel tillgänglighet och kvalitet inom vården.

Hur nära ett samarbete är ni nu?

– Det kan vi inte säga än. Det beror på. Det är en ny situation nu än innan. Innan när vi såg siffrorna från röstnatten såg det ut som att de inte var beroende av oss och då blir det ju en annan typ av samtal än när de inte har egen majoritet.

Vill ni hellre samarbeta med borgarna?

– Nej, utan vi vill föra konstruktiva samtal med bägge sidor.

Mats Gunnarsson säger också att de bara kan få en majoritet med de borgerliga om de även samarbetar med Sverigedemokraterna. Det är något som han är tveksam till.

– Det känns ju inte så väldigt tilltalande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".