Mattias Jägerskog i Skjutsgruppen. Foto: Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro.
Länet

Firar samåkandet i dag

Samåkningsdagen firas i dag i bland annat Örebro. Bakom firandet står den ideella rörelse som heter Skjutsgruppen och som startas av örebroaren Mattias Jägerskog.

Rörelsen startade 2007 och idag firas samåkningsdagen för andra gången. Skjutsgruppen grundades på grund av tre anledningar säger Mattias Jägerskog.

- Vi tror att det är miljövänligare att samåka, vi tror att det är billigare, och vi tror också att det är ett ganska så roligt sätt att ta sig fram på, säger Mattias Jägerskog.

Skjutsgruppen finns inom de sociala nätverken. Såsom Facebook, Twitter och Google Buzz. De har sitt fäste i Örebro och har över 16000 medlemmar idag.

Målet är att göra samåkningen så tillgänglig, rolig och enkel som möjligt. Man kan berätta om sina planerade resor på nätet sedan kan folk lifta digitalt.

Deras stora genombrott var i våras då vulkan askmolnet drog över hela Europa.

– Människor ville ta sig hem från alla möjliga länder, och någonstans där såg vi också att inlägg började komma på engelska. Så då drog vi igång en engelskspråkig del av skjutsgruppen. Som på några timmar bara fick tusentals med medlemmar. Det var stort i massa internationella medier, och tv, och radio runt hela världen, säger Mattias Jägerskog.

Idag kommer firandet att ske bland annat i form av att rörelsemedlemmar delar ut äpplen på stationen i Örebro till kollektivåkarna.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".