Valsedlar. Foto: Sören Andersson/Scsnpix.
Örebro kommun

Valet överklagat - vill ha omval

Johan Åqvist, Folkpartiets ordförande i Örebro kommun har överklagat valresultatet i Örebro kommun. Enligt Åqvist har det begåtts flera fel i samband med rösträkningen. Det är en personlig överklagan, men Åqvist säger till Sveriges Radio Örebro att många i Folkpartiet, och i andra partier står bakom överklagan.

– Jag anser att de brister som är de är så stora att något annat än ett omval i kommunen kan inte ske, säger Johan Åqvist.

Johan Åqvist (FP) säger att det är fyra olika punkter som gör att han väljer att överklaga resultatet. Bland annat gäller det den uppmärksammade valskolan som Socialdemokraterna anordnade i Vivalla tidigare i år. Åqvist skriver i sin överklagan att väljare där fick färdiga kuvert med Socialdemokraternas röstsedlar i.

Men Lena Baastad (S), är inte förvånad över att valresultatet nu överklagas.

– Det var väl väntat, de har sagt det hela veckan att de ska överklaga. Nu är det upp till länsrätten att besluta vad de vill göra, säger Lena Baastad (S).

På måndag kommer ansvariga på Länsstyrelsen att sätta sig och titta på ett yttrande till Valprövningsnämnden.

Fråga

Maktkampen i Örebro

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".