Stort tapp för Centern i länet

Centerpartiet har gått tillbaka bland väljarna i Örebro län. När alla val är färdigräkande har man tappat sammanlagt 20 mandat i kommunerna, riksdagsplatsen är borta och i landstinget gick man också bakåt med en plats.

Statsvetaren Agenta Blom på Örebro universitet menar att Centern har jobbat i flera år för att byta både politik och hitta nya väljare bland stadsbor.

– Om vi tittar på Örebro län så finns det mycket landsbygd och små kommuner, så de människor de har vänt sig till finns inte i så stor utsträckning här förutom i Örebro kommun.

För Centerpartiet lokalt väntar en tid av eftertanke, Anders Lycketeg är distriktsordförande, hans förklaring är att partiet stått i skuggan av Moderaterna.

– Alliansen har gjort ett bra jobb på riksnivå, statsministern har gjort ett bra jobb, och som jag tror då har Moderaterna vunnit på det på alla nivåer.

Men vilken väg ska Centern gå? Kanske tillbaka, menar Agneta Blom, statsvetare.

– En spännande tanke är om Centerpartiet skulle utvecklas mot det folkrörelseparti man än gång varit och söka traditionellt samarbete med Socialdemokraterna.

– Samtidigt ser vi ju en Socialdemokrati som blir mer urban och har svårigheter att slå sig in i de stora städerna, berättar Agneta Blom.

Reporter
Marie Hansson
marie.hansson@sr.se
019-19 20 46