De som bor på landsbygden riskerar att drabbas av bland annat sjunkande kvalitet i skola och äldreomsorg, enligt Regionförbundet. Foto: Casper Hedberg/SCANPIX.:
Regionförbundet:

"Bygg inte utanför tätorterna"

Människor i Örebro län som bor i byar och samhällen med färre än 1000 personer kan inte räkna med full service, skola och äldreomsorg i framtiden. Det hävdar Regionförbundet i en ny rapport.

– Nästan alla tätorter tappar befolkning. Det är bara de lite större och de som ligger nära Örebro som klarar sig bra, säger Fredrik Eliasson, som är utredare på Regionförbundet.

Ja, trenden i länet är tydlig. Det pågår en avfolkning av landsbygden. Och de som bor kvar riskerar att drabbas av sjunkande kvalitet i skola, äldreomsorg och utbud av affärer och annan service.

Därför rekommenderar nu Regionförbundet i en ny rapport att länets kommuner avstår från att planera såväl nya bostäder som externa köpcentra utanför tätorterna.

– Vi tror att det är värdefullt att människor har nära till handel, och människor bor inte nära köpcentren, säger Fredrik Eliasson.

Men det handlar också om miljö. Om fler bor i tätorter så kan fler ställa bilen och resa kollektivt, enligt Regionförbundet.

Och nu ligger bollen hos länets kommuner, som ska få svara på hur de ser på Regionförundets tankar.

– Om vi får stöd av kommunerna så har ju de stor makt att bestämma vad de ska använda sin mark till, säger Fredrik Eliasson.

Reporter
Jonas Edlund
jonas.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".