Förslag på nytt entréområde till Örebro Universitet. Bild: Juul och Frost
Örebro

Fler hus vid Örebro Universitet

Nu är det klart vilket förslag till nytt entré-område som Örebro Universitet tänker gå vidare med.

Det är tre arkitektbyråer som varit med och lämnat förslag på en ny entré och projektgruppen bestående av Akademiska Hus, Örebro Universitet och Örebro kommun har beslutat att gå vidare med Juul & Frost Arkitekters förslag.

I uppdraget har bland annat betonats att hänsyn ska tas till de spontana gångvägar och stråk som redan idag finns på platsen. Området, som i programmet kallas Universitetsplatsen, ska gestaltas så att det blir en tydlig huvudentré till universitetet. Universitetets fysiska identitet ska uppfattas och platsen ska kunna utvecklas till en generator för universitetets möten med samhälle och näringsliv, möten mellan personal och möten mellan studenter.

- Uppdraget har genererat många spännande idéer om hur entréområdet kan utvecklas och nu arbetar vi vidare med förslaget från Juul & Frost, där vi tillsammans med universitetet och kommunen vill skapa nya mötesplatser och knyta ihop stad, näringsliv och campus, säger Lars Svensson, regiondirektör för Akademiska Hus Öst.

I förslaget från Juul & Frost Arkitekter får Universitetsplatsen tre nya byggnader. Förslaget visar också på möjligheterna för nybyggnationer som kan göras i förhållande till entréområdets befintliga byggnader, däribland nya student- och forskarbostäder och en campusträdgård.

- Detta är ett mycket spännande arbete som i grunden handlar om att utveckla Örebro universitet samt att skapa nya möten mellan universitetet och staden Örebro, säger Jens Schollin, rektor vid Örebro universitet.

De olika delarna i förslaget kommer nu att utvärderas för att kunna ligga till grund för Örebro kommuns framtida detaljplanearbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".