Rosemarie Rudenvall har satsat på en liten livsbutik mitt i Vedevåg. Foto Andreas Morén/ SR Örebro
Lindesberg

Kritik mot avfolkningsrapport

En framtidstro som andas pessimism, det anser Centerpartiets Anders Larsson i Lindesberg om den glesbygds-analys som Regionförbundet lämnat i dagarna.

Regionförbundet ser stora svårigheter i att hålla kvar service och kvalité i glesbygden. Men Centerns Anders Larsson i Lindesberg har en annan uppfattning.

-Analysen är jag med på men rekommendationerna andas väldigt lite kreativitet. De faller tillbaka på trender som är. I min värld påverkar man sin framtid och leds inte av omgivningen. Det gör vi här i Lindesberg, säger Centerns Anders Larsson och pekar på det investeringsprogram som nyss sjösatts som ska stötta landsbygdsutvecklingen.

Enligt Regionförbundets analys tappar nästan alla tätorter i länet befolkning och det gör det svårt för de små orterna att klara den kommunala omsorgen och hålla utbud av affärer och annan service.

Regionförbundet menar i rapporten att länets kommuner borde avstå från att planera såväl nya bostäder som externa köpcentra utanför de större tätorterna.

Men det handlar också om miljön. Om fler bor i tätorter så kan fler också ställa bilen och resa kollektivt, enligt Regionförbundet.

Men Rosemarie Rudenvall som nyligen startat en livsmedelsbutik i Vedevåg i Lindesbergs kommun har en stark tilltro till de små orterna.

-Absolut. Det gör byn levande och huspriserna kvar på de nivåer som är, eller att de förhoppningsvis stiga.

-Jag vill skapa mer "Gnosjöanda" eller "Vedevågsanda".
Ha kvar livsglädjen i byn, vi är inte bara lantisar utan har kraft och mod att göra saker även här, säger Rosemarie Rudenvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".