Örebro

Rösterna som kan ge omval i Örebro

Det är mycket ovanligt att ett kommunfullmäktigeval görs om i Sverige. Senast det hände berodde det på att ett antal förtidsröster inte blev räknade i tid. Samma sak har nu hänt igen och det kan ha påverkat det rekordjämna valet i Örebro som ju överklagades häromdagen. Det är i Halmstad som ett antal förtidsröster inte har räknats med.

– De var inte sorterade utan låg fortfarande i sina så kallade omslag. Det är väldigt trist att det blir så här och vi kan inte annat än beklaga att det inträffat, sada valnämndens ordförande i Halmstad Lars-Erik Blank till Sveriges Radio Halland några dagar efter valet när 238 förtidsröster hade hittats försent för att de skulle få räknas med i valresultatet.

Två av de här rösterna var förtidsröster till kommunvalet i Örebro. Där blev ju valresultatet så jämt att det var en enda röst i en av valkretsarna som avgjorde vilket av de politiska blocken som blev störst.

I fredags överklagades valresultatet i Örebro av folkpartisten Johan Åqvist som krävde omval bland annat med tanke på det som hänt i Halmstad.

– Jag tycker att det borde bli det med utgångspunkt från de felaktigheter som är, sade Johan Åqvist i våra nyhetssändningar i fredags.

Det är nu Valprövningsnämnden, utsedd av riksdagen, som ska bestämma om örebroarna ska få rösta en gång till. De senaste tjugo åren har Valprövningsnämnden bara beslutat om ett enda omval. Det var i Orsa 2002. Anledningen den gången var just att förtidsröster inte kom med i rösträkningen. Den gången handlade det om fem stycken

Ordförande i Valprövningsnämnden Bengt-Åke Nilsson vill inte kommentera överklagan om valet i Örebro. Men han säger att Valprövningsnämndens bedömning påverkas av om valresultatet är mycket jämt, precis som det är i Örebro.

– Är marignalen mycket liten kan man ju generellt säga att sannolikheten för att ett misstag som har begått i proceduren har påverkat utgången blir ju större, säger Bengt-Åke Nilsson, ordförande för Valprövningsnämnden.