Högst 20 vargar ska planteras in i hela landet. Foto: Jessica Gow /Scanpix
Länet

Snart avgörs vargplaceringen

Idag var Naturvårdsverket på plats på Länsstyrelsen i Örebro för att lämna över en remiss om hur nya vargar ska planteras in i landet. Beslut är redan fattat om att högst 20 vargar ska föryngra den inavlade svenska vargstammen inom fyra år.

Frågan är nu hur och var vargarna ska placeras i landet. Ett första steg nu är att Länsstyrelsen ska säga hur den här processen ska gå till.

– Vi har från 5 oktober till 5 november på oss att svara på remissen. Det är alltså yttrande om de kriterier som man tagit fram för att utse utsättningsområden för varg, säger Per Wedholm, handläggare på Länsstyrelsen i Örebro.

När nu Naturvårdsverket idag lämnat vidare remissen om hur nya vargar ska planteras in i Sverige för att minska inaveln så är det särskilt de fem län där det finns etablerade fasta vargstammar som berörs.

Väntas föreslå två områden

Örebro är en av de fem län som så småningom förväntas komma in med förslag på två områden i länet där nya vargar kan ges plats. Klas Allander på Naturvårdsverket ser fram emot Örebros remissvar.  Nu handlar det om att få med sig länsborna i beslutsprocessen menar han.

– Det är ju viktigt att det här förankras även hos de som bor där vargen ska släppas ut. Framförallt att länsstyrelsen har en viktig roll med viltförvaltningsdelegationerna, säger Klas Allander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".