Marie Schulstads röst tappades bort men hade inte gjort någon skillnad för valresultatet. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro.
Örebro

Tappade röster hade inte gjort skillnad

De två örebroare som fått sina förtidsröster borttappade är besvikna över att deras röster inte räknas. Röster som hade kunnat spela stor roll eftersom valresultatet i Örebro blev mycket jämt.

– Det känns ju för jäkligt, för då skulle man ju gjort skillnad så att det blev blått styre istället, säger örebroaren Robert Binbach.

Det är förtidsrösterna från Roger Binbach och Marie Schulstad som inte kommer räknas i kommunvalet i Örebro.

Deras röster låg med bland de över 240 förtidsröster som kom bort i Halmstad, och som hittades för sent för att få räknas med.

Valresultatet i Örebro blev mycket jämt. Det röda blocket fick till slut ett mandat mer än det blågröna som styrde Örebro före valet.

I den nordöstra valkretsen hängde det på en enda röst om ett mandat skulle gå till socialdemokraterna eller folkpartiet.

Ett mandat som alltså kom att avgöra vilket block som blev störst. Marie Schulstads röst skulle ha räknats i just den valkretsen, men eftersom hon röstade på Vänsterpartiet hade hennes röst hade inte gjort någon skillnad.

Och Roger Binbachs röst, som han lade på Moderaterna, hade heller inte gjort någon skillnad eftersom den hade räknats i en valkrets där det inte var lika jämt.

Nu är valet i Örebro överklagat - bland annat på grund av de här två rösterna som kom bort i Halmstad. Det är valprövningsnämnden som ska avgöra om kommunvalet i Örebro ska göras om.

Något som är väldigt ovanligt i Sverige, men som senast hände just på grund av borttappade förtidsröster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".