Foto:Scanpix.
Örebro län - Hjälmaren

Ingen hör nödanropen

Skulle det inträffa en olycka på Hjälmaren och en båt hamnar i sjönöd, finns det ingen som hör nödropet.

På de stora sjöarna i Sverige och vid kustbandet är det Sjöfartsverket som lyssnar av båtarnas nödkanal, kanal 16, som är vedertaget i båtkretsar som larmkanal..

Men när det gäller Hjälmaren, finns ingen som lyssnar av nödrop därifrån.

Det här är inget nytt, men Länsstyrelsen har återigen aktualiserat det, eftersom de anser att det är ett problem, det säger Urban Rönnkvist, handläggare på enheten för information och krisberedskap.

– Problemet är att till Hjälmaren kommer ju ofta fritidsbåtar via Mälaren, men de är oftast inte medvetna om att det inte finns någon passning på kanal 16, säger Rönnqvist.

Varför finns det inte det?

–  Det är nog så att det inte finns något uppdrag till varken Transportstyrelsen eller Sjöfartsverket. Vi håller på att titta på det nu. Men vi tycker det är ett bekymmer, därför har vi skrivit till Transportstyrelsen, säger Urban Rönnqvist. 

Ingen har alltså ansvaret för just Hjälmaren, eller det är i alla fall oklart vem som har ansvaret.

På Transportstyrelsen har man sagt att det var inte deras ansvar och skickade brevet vidare till Sjöfartsverket. Där ligger det fortfarande, obesvarat.

Men det är viktigt att det löser sig eftersom sjöfolket använder just kanal 16, säger Rönnqvist.

– Ungefär som det sitter i ryggmärgen att vi ringer 112, så är det lika självklart för båtfolk att anropa på kanal 16 om man är i nöd.

På frågan om det varit incidenter på Hjälmaren, där räddningen försenats på grund av det här, så säger Urban Rönnqvist att det har förekommit att räddning försenats.

Han vet inte om det fått några direkta konsekvenser, utan bara att det försenats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".