Viktigt att inte låta sig mutas

Det är viktigt som kommunanställd med inköpsansvar att inte låta sig bjudas av någon leverantör. Det säger flera kommunala fastighetschefer i Örebro län som vi pratat med efter att det blivit känt att anställda på Kommunfastigheter i Örebro låtit sig bjudas på olika sätt. Vi hör Sören Skårsjö, vd för Laxåhem.

– I princip inte. Vi har ju nolltolerans mot gåvor. Det kan bli så att vi blir erbjudna idrottsevenemang och annat men vi har sagt nej till alla som är i beställarrollen.

Sören Skårsjö säger att det bara är rena arbetsluncher som det är okej att bli bjuden på för hans anställda. Men den rapport som blev offentlig i går visar att anställda på Kommunfastigheter i Örebro gjort en annan bedömning. Där uppger några av de som blivit intervjuade att det förekommer att de själva och andra kollegor blivit bjudna på fotbollsmatcher och hockeymatcher, och att det då också hänt att de blivit bjudna på alkohol.

På Kommunfastigheter i Örebro har det nu införts nolltolerans mot bjudningar från leverantörer.

På Norabostäder har man valt en annan väg, berättar fastighetschef Michael Gustavsson. Där händer det ibland att man tar emot biljetter till fotbollsmatcher eller presenter, men då får alla 30 anställda chans att ta del av förmånerna.

Till exempel brukar de julklappar som han eller andra beställare får lottas ut på företagets jullunch.

– Det är för att vi inte ska binda upp oss. Jag vill inte som person ta emot en julklapp av en entreprenör, för jag kan ju då känna mig mutad. Då har vi valt att lotta ut, alla ska ha samma möjlighet. Är man då tydlig mot entreprenörer och liknande som vill erbjuda sådana saker så minskar ju intresset, för det kan ju bli en person som entreprenören aldrig träffar som får julklappen, säger Michael Gustavsson.