Örebro

Miljön tar stryk om terminalen stängs

Miljön kan ta rejält stryk ifall Svampenterminalen i Örebro läggs ner, det menar ägaren som är besviken. Staffan Werme (FP) kommunstyrelsens ordförande har ju sagt att det kan vara bättre för regionen om man istället satsar bara på Hallsberg.

– Vi har 11 000 transporter drygt per år som skulle komma till mellan Hallsberg och Örebro per år, det känns ju inte som någon miljöförbättring, säger Tommy Jonsson som reagerar skarp på Wermes uttalande.

Nyligen skrev Tommy Jonsson kontrakt med kommunen på fyra år för kombiterminalen, där man sköter omlastning av gods från tåg till lastbil. Att köra godset från Hallsberg på lastbil blir dessutom både opraktiskt och dyrt för kunden, menar han.

– 95 procent av beläggningen är ju här i Örebro och norrut, det skulle innebära en fruktansvärd försämring att stoppa i Hallsberg och köra därifrån, påpekar Tommu Jonsson.

Staffan Werme, folkpartist och kommunstyrelsens ordförande står kvar vid sitt uttalande att han inte tänker kämpa med näbbar och klor för Svampenterminalen. För han vill värna regionen som helhet, i konkurrens med andra starka regioner som Norrköping/Linköping och Jönköping.

– Vi måste med alla medel kämpa för att både gods- och persontrafik på spår fortsätter att finnas i örebro-regionen, och då handlar det mer om samverkan än konkurrens med Hallsberg, hävdar Werme.

Samverkan ja, det kan ju betyda två kombiterminaler, Staffan Werme håller med om att det inte är bra för miljön att köra godset på lastbil mellan Hallsberg och örebro.

– Nej, och det är en av dom parametrar som man behöver väga in i en sån här diskussion och fundera över hur man gör det på bäst sätt, säger Staffan Werme (FP).

Marie Hansson

Marie Hansson. Foto: Ulla-Carin Ekblom.

marie.hansson@sverigesradio.se
019-19 20 46

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista