Örebro kommun

Lärare på kurs på Komtek

Nu ska även lärare få chansen att gå på Komtek - Örebro kommuns populära teknikskola för barn och ungdomar. På schemat står entreprenörskap, men någon kursplan ligger inte klar, för den är det tänkt att lärarna själva ska jobba fram, berättar projektledare Axel Borg på KomTek.

– Tanken är att vi ska skapa en kurs som grundskollärare i Örebro ska kunna gå för att på så sätt få nya verktyg för att jobba med entreprenörskap i sin vanliga undervisning, förklarar Axel Borg.

Och kursen i entreprenörskap ska alltså den första gruppen lärare på åtta personer själva vara med och bygga upp med hjälp av teknikpedagog Axel Borg. Först ska de definiera vad entreprenörskap hos barn är för nåt, och sen hitta exempel på det bland de egna eleverna.

– Men det handlar inte om att man ska sälja prylar eller göra affärer, förklarar Axel Borg. Nej, det handlar om att man ska identifiera egenskaper som är entreprenöriella. Till exempel att ett barn tar initiativ till någonting eller är ovanligt socialt eller kanske att ett barn är nyfiket eller envist. Och sen hitta sätt att uppmuntra dem i detta i skolvardagen, utan att man knäcker klassrumsundervisningen.

En handlingsplan för hur det här arbetet ska gå till, skrivs av lärarna, och tanken är sen att den ska inspirera fler att bli bättre på att uppmuntra entreprenörskap i skolan. För det måste till, menar Axel Borg.

I den nya läroplanen för grundskolan står det nämligen att "all undervisning framöver ska genomsyras av entreprenöriellt lärande", och så är det inte idag, säger han.

– I skolan finns det alltid ett facit, och man jobbar alltid mot detta facit, menar Axle Borg. Man uppmuntrar bara det som är rätt, men en entreprenör växer ju även av motgångarna och när det inte gick rätt. Det premieras inte alls i skolan att göra misstag, utan bara att man hittar rätt lösning direkt.

Men det ska alltså den nya kursen i entreprenörskap försöka ändra på. Den här veckan drar pilotgruppen igång sitt arbete, och nästa höst är det tänkt att lärare från alla årskurser i grundskolan i Örebro ska kunna söka till Komtek.

– Att stärka barns självförtroende och självkänsla, det kan man göra i alla åldrar, och förmodligen på ganska likartade sätt, säger Axel Borg, teknikpedagod på Komtek i Örebro.

Anna Nyström

anna.nystrom@sr.se
019-19 20 47

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista