Marie Nanberg som efter år av missbruk och hemlöshet lyckades få både stöd för att komma ifrån missbruket och en bostad genom hemlöshetsprojektet i Örebro. Foto:Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio Örebro.
Örebro Kommun

Projekt för hemlösa utvärderades inte

Örebro kommun har kastat bort värdefulla kontakter och erfarenheter när det gäller hemlösa i kommunen, menar kritiker. I tre år genomfördes ett hemlöshetsprojekt i Örebro kommun tillsammans med ÖBO och Verdandi.

Målet var att förändra de hemlösas situation, ge dem nya möjligheter som bostad och jobb.

Men efter ett treårigt projekt, bekostat med pengar från Socialstyrelsen och Örebro kommun, gjordes aldrig någon utvärdering och samarbetet rann ut i sanden.

Det här är något som Ann-Marie Wulfstand, ombudsman på Verdandi är kritisk till. Hon var med under hela projekttiden mellan 2005 och 2008.

– Efter projekttiden hände ingenting, det avslutades och blev varken någon fortsättning eller uppföljning.

– Vi i Verdandi har inga egna resurser och det fanns uppenbarligen inte heller några i kommunen för att vilja satsa på det här, säger Ann-Marie Wulfstand.

Saknade rutiner för dokumentation

Efter det treåriga samarbetet i Örebro kommun, gjordes alltså aldrig någon utvärdering av hemlöshetsprojektet. Trots att det enligt Ann-Marie Wulfstrand var mycket lyckat.

Att kommunen inte utvärderade det hela och tagit tillvara på erfarenheterna man fick under de tre åren, förklarar Mikael Ramnerö, områdeschef på Örebro kommun med att de inte hade tillräckliga rutiner.

– Vi hade inte riktigt rutiner för dokumentation, så det gick inte att göra. Därför kan man inte säga något om resultatet.

Kunde inte se positiva effekter

Inga rutiner för dokumentation alltså. Däremot gjordes en utvärdering efter halva projekttiden, det vill säga efter ett och ett halvt år.

Men den var inte så glädjande enligt Mikael Ramnerö.

– Den utvärderingen visade att det inte gick att mäta positiva effekter av projektet.

Det är något som Ann-Marie Wulfstrand på Verdandi ställer sig frågande till. För bland de 15-20 personer som passerade projektet via Verdandi, finns massor av positiva effekter.

– För de allra flesta ser det bra ut i dag, otroligt bra. Många har gått tillbaka i jobb och sysselsättning och har också fått ett boende.

Från missbrukande hemlös till nöjd hyresgäst

Projektet gick ut på att alla aktörer, kommunen, ÖBO och Verdandi, tillsammans gjorde det möjligt för dem som till exempel blivit hemlösa på grund av skulder eller missbruk, fick en lägenhet, men också stöd runtomkring.

En av dem som ingick i projektet var Marie, som innan det var tung missbrukare och hemlös i flera år. Under lång tid hade hon inget annat val än att sova på offentliga toaletter. I dag, flera år senare är hon tacksam.

– Att jag kom med i bostadslösas projekt, det kan jag ju se i dag, som ett privilegium, att jag fick komma med. Något som jag är otroligt tacksam för, säger Marie.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".