Frövi

Dubbel strömstyrka slog ut tågtrafiken

Tågtrafiken mellan Skinskatteberg och Frövi står helt stilla varje eftermiddag och kväll sedan en dryg vecka tillbaka. Anledningen är att en entreprenör vid ett arbete på sträckan körde in 22 000 volt i en anläggning anpassad för 11 000 volt och det ledde till att 26 transformatorer slogs ut.

Varje vardag mellan klockan 1500 och 2000 ställs därför tre persontåg in på sträckan för att transformatorerna ska kunna repareras. Tågen ersätts av bussar. På fredag nästa vecka räknar Trafikverket med att problemet ska vara löst.

Enligt Paul Eriksson på Trafikverket ska det utredas varför entreprenören körde in dubbelt så mycket ström i anläggningen.

Tågkompaniets trafikchef Håkan Jarl är besviken på Trafikverket.

– Det här beslutet tog Trafikverket utan att ha haft något samråd med oss och det är vi är väldigt missnöjda med därför att det drabbar våra två tyngsta tåg på den här sträckan, med flest resenärer och känsligast anslutningar.

Har ni fått många samtal från besvikna resenärer?

– Det har kommit några och det kommer nog flera med brev. Det är ju så att när de här tågen drabbas så missar man sista anslutningen från Örebro till södra Sveriges och det skapar ju oerhörda problem för kunderna, säger Håkan Jarl.

Reporter
Jaber Fawaz
jaber.fawaz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".