Annika Haaster på Örebropolisen varnar kvinnor för att gå ut ensamma. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio Örebro.
Polisen varnar kvinnor i Örebro

"Gå inte ut ensam på natten"

Polisen tror att det är en och samma man som i går våldtog en kvinna i Örebro och försökte våldta två andra. Polisen tror att mannen är i 25-årsåldern. Han är fortfarande på fri fot.

Örebropolisens informatör Annika Haaster varnar nu kvinnor för att gå ut själva i Örebro nattetid.

--Man bör iaktta försiktighet. Man bör inte gå ute själv kvälls- och nattetid. Det känns fruktansvärt att behöva säga så. Så har jag aldrig någonsin känt under mina 22 år som polis, säger Annika Haaster.

Kvinnor ska inte gå ut själva nattetid?

– Man bör iaktta försiktighet. Det smärtar mig att behöva säga det. Men eftersom vi har en man som har begått ett antal överfall och vi inte har fått tag i honom så behöver jag säga det, fortsätter hon.

Är det en farlig människa som går runt?

--Självklart, säger Annika Haaster. 

Polisen skärper nu tonen om kvinnoöverfallen i Örebro. Det senaste året har ju en lång rad våldtäkter och våldtäktsförsök inträffat i olika delar av stan - utan att polisen lyckats gripa någon skyldig.

Tidigt i går morse våldtogs dessutom en kvinna på väster i Örebro, kort efter att en annan kvinna utsatts för ett våldtäktsförsök strax intill. På kvällen i går överfölls sedan en kvinna på norr när hon var på väg in i sin lägenhet.

Polisen tror alltså att det är samma man som ligger bakom de tre överfallen:

--Det är mycket i signalementet som talar för det, förklarar Annika Haaster.

Hon vill inte säga om samma man också misstänks för några av de övriga ouppklarade överfallen. Hon vill heller inte spekulera i hur många olika män som ligger bakom överfallen.

Förstärkt polisinsats under natten
Under natten till måndag kallade polisen i Örebro in förstärkning för att som man uttryckte det "trygga säkerheten på gator och torg i staden". Kvinnan som överfölls på söndagskvällen är i 20-årsåldern. Hon hade parkerat sin bil i området där hon bor och när hon låste upp lägenheten för att gå in blev hon överfallen av en för henne helt okänd man som direkt började slå på henne. Helt plötsligt avbröt han misshandeln och sprang från platsen.

-- Det fanns inga sexuella inslag. Hon fördes till akuten med ambulans, men vi vet ingenting om skadorna, säger Torbjörn Carlson, informationschef vid Örebropolisen.

Trots det så rubricerar ändå polisen det nu som ett våldtäktsförsök.

Länspolismästaren bekymrad
Kalle Wallin, länspolismästare i Örebro, är bekymrad över situationen.

– Vi hade ju trott att vi skulle kunna ta gärningsmannen innan, men nu blev det som det blev

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".