Linn Svansbo. Foto: Jaber Fawaz/ Sveriges Radio Örebro.

Linn startar nattvandringar

En grupp örebroare kommer från och med fredag att ordna gemensamma nattvandringar för att skydda varandra. Initiativet kommer från 19-åriga Linn Svansbo, efter våldtäkten och våldtäktsförsöken i helgen.

– Egentligen tror jag att det är ett event än så länge, som det har blivit en stor grupp bakom. Det heter "Jag sätter ned foten. Är du med?". Jag ville dra ihop en nattvandring/manifestation mot alla de senaste överfallen och våldtäkterna som varit i Örebro, säger Linn Svansbo.

Över tusen Örebroare har redan bekräftat på sidan att de kommer att delta i manifestationen eller vandringen. Den äger rum nu på fredag med starttid 02:00 efter att krogarna har stängt. För det första så skapar det trygghet då ingen behöver gå hem själv menar intiativ tagaren Linn Svansbo och för det andra så visar man solidaritet, att det inte är okej att kvinnor inte ska våga ta sig hem själva på kvällar och nätter. Dessutom är det inte tänkt att det ska vara ett engångsevent berättar hon.

– Det är inte bara en grej som jag tänkte göra en gång på fredag, utan försöka hålla i gång det, och hålla Örebro lite mer bevakat på nätterna.

Linn Svansbo tänker sig att de samlas och delar in sig i mindre grupper och går omkring i Örebro hela natten.

– Det handlar inte om att vi ska dra ihop någon privat armé och jaga våldtäktsmän. Precis som det är en säkerhetsbidragande funktion så är det lika mycket en manifestation och protest för att visa att vi har fått nog.

Men är det rätt att privatpersoner patrullerar gatorna? Såhär säger länspolismästare Kalle Wallin.

– Jag har full förståelse för att människor blir engagerade i en sådan här fråga. Nu vet ju inte jag i detalj vad man har tänkt sig att genomföra, men om det är tusen personer som vill manifestera så har jag full förståelse, säger Kalle Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".