Våldtäkterna i Örebro

Polisen säker på att 23-åringen är skyldig

Den 23-årige man som greps i går kväll är nu misstänkt för flera våldtäkter i Örebro. Misstankarna mot honom har stärkts sedan han greps.

- Vi har teknisk bevisning mot den här mannen, sa länspolismästare Kalle Wallin vid en presskonferens i förmiddags.

Den Örebroare som i går kväll greps i ett hyreshus i Örebro är 23 år gammal och tidigare ostraffad. Misstankegraden mot mannen skärptes under förmiddagen med hjälp av teknisk bevisning. Han är nu på sannolika skäl misstänkt, vilket är den starkare misstankegraden.

- Vi har fått ett genombrott, säger länspolismästare Kalle Wallin som inte vill avslöja vad det rör sig om för teknisk bevisning.

Mannen är misstänkt för flera våldtäkter, men hur många vill länspolismästaren inte säga.

Kalle Wallin beskriver utredningen som mycket svår och komplicerad.

- Delvis kan man säga att vi jobbat i motvind, säger han och syftar på att överfallen pågått under lång tid och att de skapat stor otrygghet.

- Utredningen och brotten har en omfattning och en karaktär att det här är bland de svåraste fallen som Örebropolisen jobbat med de senaste 30-35 åren, säger Kalle Wallin.

Ingen mer serievåldtäktsman

Kalle Wallin säger att det också finns anmälda våldtäkter i Örebro som den här mannen inte är misstänkt för. Men han säger att det inte finns misstankar om att det rör sig om ytterligare någon serievåldtäktsman.

Det var ett ihärdigt och systematiskt arbete under en längre tid som ledde polisen till den anhållne 23-åringen.

--Vi hade troligen fått tag i honom utan överfallen under helgen, säger Torbjörn Carlson, informationschef vid Örebropolisen.

Polisen hade ringat in honom men Carlson vill inte säga om helgens händelser hade någon avgörande betydelse för tidpunkten att gripa mannen.

Torbjörn Carlson tonar nu också ner polisens varning om att kvinnor inte bör gå ut nattetid ensamma i Örebro.

- Nu har vi en kille sitter misstänkt, det borde vara så att man kan känna sig något säkrare, säger Torbjörn Carlson.

- Men det rör sig om minst två gärningsmän så det finns alltså fortfarande några där ute som man kan misstänka för ytterligare överfall, fortsätter han.

Okänt vad 23-åringen säger

Advokat Margareta Arvidsson har utsetts till 23-åringens försvarare.

-Jag har ingenting att säga för det har inte hållits några förhör än, säger hon till TT.

-Jag har bara hälsat på honom, vi har inte pratat i sak över huvud taget, fortsätter hon.

Arvidsson vet därför inte heller hur mannen ställer sig till anklagelserna. Ett förhör med 23-åringen ska enligt henne hållas vid klockan 16 i eftermiddag.

Chefsåklagare Gunnar Brodin måste senast klockan 12 på torsdag bestämma sig för om han ska begära 23-åringen häktad. Han har ännu inte tagit ställning till när och om han lämnar in en häktningsbegäran till tingsrätten.

--Jag tar fortlöpande ställning till frågan om häktning. Det blir troligen i morgon onsdag eller på torsdag, säger Gunnar Brodin till TT.

Han uppskattar till 50 procent att en eventuell häktningsförhandling hålls på torsdag.

Tidigare nyheter:

Fråga

Carina Galanou Ipsonius

carina.galanou@sr.se
019-19 20 37

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista