Örebro

Mordkommissionen till stor hjälp

Sedan i våras har örebropolisen arbetat tillsammans med Riksmordkommissionen för att hitta den man som begått flera av våldtäkterna i Örebro. Riksmordskommissionen reser runt i landet för att lösa grova brott.

Totalt består Riksmordkommissionen av sju personer. De brukar vara minst tre på plats för att fungera bäst och till Örebro kom de med personal tidigt i våras. Riksmordkommissionen har särskilda kunskaper förklarar Torbjörn Carlsson, informationschef vid Örebro Polisen.

– Deras roll är att de har en oerhört stor rutin och vana vid stora mängder information och komplicerade utredningar, säger Torbjörn Carlsson.

De använder sig av ett särskilt metodstöd för grova brott som inom polisen kallas för mordbibeln eller PUG, polisens utredningsmodell för grova brott.

– Det är ett särskilt dataregister man matar in information i så att den blir sökbar, säger Torbjörn Carlsson. Han exemplifierar med all den mängd information som kom fram vid en av våldtäkterna, den i mars månad vid Eurostop i Örebro, där det hölls 1070 förhör. Förhör som matades in i det sökbara registret.

I dessa register ingår vittnesuppgifter, förhörsprotokoll, tips och polisens egen underrättelseinformation. Mordkommissionen upprättar också en förhörsenhet för förhör av vittnen och misstänkta. Metoden används förutom vid serievåldtäkter och mord också vid försvinnanden och rån.

Örebro polisen låter säker på att den 23-årige anhållne örebroaren kan bindas till flera av våldtäkterna i Örebro. Men det finns också ett antal våldtäkter som han inte misstänks för, där det inte finns någon misstänkt gärningsman för.

– De måste naturligtvis också utredas så långt det är möjligt, men de får vi utreda i en annan ordning, säger Torbjörn Carlsson.

Päivi Kotka

paivi.kotka@sr.se
019-19 20 42

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista