Får lära sig säkra bevis

I morgon ska vårdpersonal i länet utbildas i hur man ska ta hand om personer som utsatts för sexualbrott. Det är en slump att utbildningen hålls i Örebro just nu när en misstänkt våldtäktsman gripits, men i utbildningen ingår bland annat hur man säkrar bevis för att kunna hjälpa polisen.

Utbildningen ordnas av Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) som är ett kunskaps- och resurscentrum vid Uppsala universitet. På utbildningen ska vårdpersonalen lära sig ett korrekt omhändertagande av en drabbad patient. Det handlar både om det medicinska omhändertagandet och om att ge psykosocialt stöd.

– Det finns en särskild spårsäkringssats som vi har reviderat tillsammans med Statens Kriminaltekniska Laboratorium, säger verksamhetschef Åsa Witkowski.

Den innehåller all utrustning som behövs för att säkra biologiska spår på kroppen.

– Det ska vara enkelt för sjukvårdens personal att duka upp och använda den, fortsätter Åsa Witkowski.

Hur väl sköter sig sjukvården i dag?

- Det varierar. Det är därför vi har fått det här regeringsuppdraget att utarbeta ett standardiserat omhändertagande för att oavsett var man söker och när man söker vård så ska man vara garanterad kvalité, säger Åsa Witkowski.

Mattias Rensmo
mattias.rensmo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista