Örebro

Tar hand om våldtäktsoffer

En nationell handlingsplan är på väg för att alla patienter som söker hjälp efter sexuella övergrepp ska tas om hand på liknande sätt. Men redan idag jobbar Universitetssjukhuset i Örebro systematiskt med att ta om hand om offer för övergrepp.

Man har en manual för omhändertagandet och för att säkra bevis för polisens utredning.

– Det som är oerhört viktigt är att ta hand om kvinnan på ett lugnt och professionellt sätt, hon ska inte bli lämnad ensam eller behöva vänta, berättar Bitti Bengtsson avdelningschef på kvinnokliniken.

Sjukvården blir här polisens förlängda arm, för proverna har en stor betydelse för rättsprocessen, berättar Bitti Bengtsson.

– För kvinnan är det jätteviktigt att säkra bevis om hon vill gå vidare och anmäla, och det här är då de bevis hon kan ha vid en eventuell rättegång.

För att underlätta och göra likadant varje gång finns ett så kallat rape kit, en låda för provtagning, berättar Carina Österling, undersköterska på kvinnokliniken som möter patienterna. I lådan samlar man olika blod- urin- och DNA-prov, men gör också en grundlig undersökning av kvinnans kropp.

– Man tar med tops prov från mun och tänder, kammar igenom hår, man gör nagelskrap och tar vaginalprover.

Patienterna som efter övergrepp söker sig till kvinnokliken blir allt fler, berättar avdelningschefen Bitti Bengtsson.

– Vi vet ju inte om det beror på att våldtäkterna har ökat eller om det är fler kvinnor som anmäler, men vi ser att det är fler som söker sig till oss på grund av övergrepp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista