Zahra Haji utanför ÖBO:s kontor i Örebro. Foto:Päivi Kotka/Sveriges Radio Örenro.
Örebro

Känner sig lurad av ÖBO

Zahra Haji känner sig lurad. Hon skulle behöva en lägenhet utan trappor men trots läkarintyg har ÖBO, det kommunala bostadsbolaget, nekat henne medicinsk förtur. ÖBO säger att hennes många köpoäng räcker för att hitta en bostad utan trappor men efter 2 års sökande säger Zahra att det inte går den vägen heller.

Zahra Haji tar sig fram långsamt med hjälp av kryckor. Hennes dotter är också med och vi gör sällskap in på ÖBO´s kontor för att än en gång söka lediga lägenheter på nedre botten.

Vi sätter oss vid en av ÖBO´s datorer och loggar in för att se resultatet av den senaste sökningen.

Zahra är opererad för en ryggskada, enligt läkarintyget är hennes skada troligen permament. Hon skulle behöva en lägenehet på nedre botten så att hon slipper trapporna men ÖBO sa nej till hennes ansökan om medicinsk förtur eftersom hon och maken har så många köpoäng. Idag testar hon sina poäng, än en gång.

På datorskärmen blinkar "avslutad". Den aktuella lägeneheten har gått till någon annan också denna gången och Zahra blir besviken och känner sig lurad.

– Mamma ser ledsen ut, konstaterar dottern.

l i butiken föreslår man Zahra och hennes dotter att upprätta en profil, som automatiskt föreslår lediga lägeneheter och att inte bara söka populära områden. Men profil har de redan och de söker allt...och ändå räcker det inte .

Sist Sveriges Radio Örebro intervjuade bokonsultenten Peter Cronarp på ÖBO sa han att makarnas poäng borde räcka till en lägenehet på bottenvåningen utan förtur. Men nu har Zahra fått en tid för att träffa honom för att prata om möjliheten till förtur igen.

– Är det så att man vill ompröva sitt ärende så möter det inga hinder, så vi kikar på det, säger Peter Cronarp, bokonsulent på ÖBO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".