De som vill skydda sig mot varg får inte längre ha så stark ström i vargstängslen. Foto:Thomas Hansson/Scanpix.
Örebro län - Sverige

Svagare ström ska mota varg

Den som behöver sätta upp ett elstängsel för att skydda tamdjur från varg, får nu hålla tillgodo med betydligt svagare ström än tidigare.

Nya regler tillåter bara elaggregat på fem joule, för den som sätter upp ett nytt staket. I Sverige är det vanligt med 25 joule.

Inga Ängsteg på Grimsö Forskningsstation menar att fem joule inte räcker för att hålla vargen borta.

– Det blir helt omöjligt att få tillräckligt god effekt på de här stängslena, med den här nya regeln. Jag skulle nästan vilja säga att fem joule, det känns nästan inte om du tar i ett sånt staket en bit bort. Så bedömer vi att resultatet blir.

Inga Ängsteg är verksamhetschef på Viltskadecenter på Grimsö Forskningsstation. Hon säger att det varit mycket diskussioner kring den nya regel som började gälla i september, och som kraftigt sänker strömstyrkan i de stängsel som ska stänga ute vargen.

De stängsel som redan finns, och som ofta är på 25 joule, får vara kvar, och även repareras om de går sönder. Men nya aggregat som köps in får vara på högst fem joule.

Inga Ängsteg tror att många inte insett konsekvenserna.

Lena Hall på Bredsjö Mjölkfår har gott om elstängsel kring sina får. Hon kan förstå att de nya reglerna kommit till för säkerhets skull, i fall någon människa skulle fastna i ett elstängsel, men menar att stängslen då blir för svaga för att skydda djur mot varg. Men hon har en tänkbar lösning.

– Jag tycker att statliga herdar skulle vara ett alternativ. Statsanställda herdar. Valla djur har man ju alltid gjort, fast numera är det ju ingen som har råd med det, eller praktiska möjligheter. Men det kunde vara ett alternativ till elstängsel, säger Lena Hall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".