Häktningsförhandlingarna bevakades av ett stort pressuppbåd. Foto: Henrik Montgomery /Scanpix
Våldtäkterna i Örebro

23-åringen häktad för fyra överfall - erkänner ett

Den 23-åriga man som misstänks för flera kvinnoöverfall i Örebro har idag häktats på sannolika skäl misstänkt för fyra kvinnoöverfall.

Han erkänner ett – den brutala våldtäkten vid Eurostop i mars i år.

Åklagaren anser att det där finns DNA-bevis mot 23-åringen som nekar till alla andra brott.

Han är också delgiven misstanke för alla tre överfall i söndags, men häktad för två av dem: våldtäkten av en 64-årig kvinna och ett av de andra överfallen, som nu rubriceras som misshandel. Han är även häktad misstänkt för ett våldtäktsförsök 11 augusti 2005.

Chefåklagare Gunnar Brodin säger att innan söndagens kvinnoöverfall var den nu häktade 23-åringen inte alls misstänkt.

– Den häktade blev kallad för att topsas i måndags, han ringde och meddelande förhinder och fick beskedet att han skulle komma att kallas inom kort. Sen när händelserna i söndags inträffade, de tre till antalet, så började självklart utredningsgruppen fundera på vad det hade för betydelse, säger Gunnar Brodin.

Åklagaren säger att det gjorde att de började samla ihop uppgifter över personer som var i en liknande situation som 23-åringen, för att sedan samla ihop bland annat signalementsuppgifter.

– I övrigt så har vi andra uppgifter som riktades mot den häktades håll som gjorde att jag sen fattade beslut om att den numera häktade personen skulle anhållas i sin frånvaro, säger Gunnar Brodin.

Innan söndagen fanns det dock ingen misstanke mot den nu häktade 23-åringen, säger Gunnar Brodin.

– Absolut inte. Det gjorde det inte. Han har kallats precis som alla andra 600 ungefär som vi har fattat beslut som, som icke misstänkt alltså.

Så att han avbokade topsningen var det avgörande plus det som hände i söndags?

– Och plus andra uppgifter också.

Vad är det för andra uppgifter?

– Det går jag inte in på.

Erkänner en våldtäkt

Vid häktningsförhandlingen valde 23-åringen att erkänna en av de våldtäkter han misstänks för, den vid Eurostop i mars. Det är samma våldtäkt som polisen bekräftar att de har kopplat ihop den nu häktade personen med DNA-spår funna på platsen. 23-åringens advokat Margareta Arvidsson  säger att hennes klient behövde tid på sig för att kunna erkänna.

– Jag tror att han måste erkänna för sig själv riktigt, innan han kan erkänna det utåt så att säga, säger hon.

Margareta Arvidsson säger också att 23-åringen förnekar de andra brotten som han häktades för idag.

– Han har inte funnits på platsen, säger hon.

Risk att han fortsätter begå brott

Tingsrätten menar att han kan fortsätta begå brott om han släpps fri samt att han kan påverka den fortsatta brottsutredningen om han släpps. Han sitter alltså nu häktad misstänkt för fyra olika kvinnoöverfall.

Hittades nedkyld

Det av de överfall han erkänt, den uppmärksammade våldtäkten vid Eurostop vid mars i år beskrivs som grov av polisen. Kvinnan vid Eurostop hittades under den bro som går över motorvägen in mot centrala Örebro. Kvinnan fick en del skador och fick föras till sjukhus, men kunde senare lämna sjukhuset.

– Vi har inte sett så här grovt våld förekomma tidigare, säger polisens informationschef Torbjörn Carlsson, efter våldtäkten.

Enligt chefsåklagare Gunnar Brodin finns det alltså DNA-bevis från våldtäkten vid Eurostop.

Stängda dörrar

Efter den korta inledningen av häktningsförhandlingen beslöt tingsrätten att förhandlingen ska fortsätta bakom stängda dörrar. Förhandlingen höll på i ungefär två timmar innan tingsrätten presenterade sitt beslut att 23-åringen ska häktas. Åklagaren har fram till den 12 november på sig att väcka åtal.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".