Våldtäkterna i Örebro

Omöjligt att förhindra våldtäkt

Örebro utmärker sig inte i brottsstatistiken när det gäller antalet utomhusvåldtäkter. Det säger Sören Svensson, på Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Han säger också att det väldigt svårt att förebygga den typen av våldtäkter.

 Det säger han efter att  100-tals personer som nattvandrade i lördags sammtidigt som en kvinna blev våldtagen i centrala Örebro.

– Det säger en del om hur svårt det är att veta var slår man till någonstans, var ska man vara. Det här har Polisen beskrivit gång efter annan att det är nästan omöjligt att totalt bevaka staden eller kommunen, säger Sören Svensson.

Men trots den senaste tidens många uppmärksammade våldtäkter så säger Sören Svensson, på BRÅ att det egentligen inte sker fler våldtäkter i Örebro än någon annanstans.

– Brå har ju ansvar för den officiella kriminalstatistiken o tittar man där så kan man ju se att Örebro inte sticker ut egentligen i förhållande till andra jämförbara städer. Tittar man de tre senaste åren så finns det inget som säger att Örebro har fler utomhusvåldtäkter eller våldtäktsförsök än någon annan stad i motsvarande storlek, säger Sören Svensson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista