ÖSK vill nå framgång både på planen och läktaren

ÖSK Fotboll, supporterföreningen Kubanerna och Örebro Tifo vill bli ett föredöme inom läktarkulturen.
– Alla ska vara välkomna. Från den glada pensionären till ungdomar, säger Marino Rahmberg, evenemangsansvarig hos ÖSK, efter en gemensam träff om god läktarkultur på måndagskvällen.

– Under mötet har vi pratat mycket om hur man agerar och vad det får för konsekvenser. ÖSK Fotboll, tillsammans med Kubanerna, vill bli ett föredöme i läktarkulturen, säger Marino Rahmberg.

Hur ska ni bli det?

– Genom att jobba tillsammans mot en positiv läktarkultur. Mycket genom att vi träffas och för dialoger.

– Det finns så mycket goda krafter i ÖSK:s läktarkultur så det finns mycket att ta tillvara på. Vi vill att Kubanerna ska växa.

Har det varit ett stort problem att det varit stökigt i samband med matcher?

– Nej, det tycker vi inte. Det har varit lite skriverier i somras, men vi hade planerat det här mötet redan innan och har haft ett föregående år också. Vi har jobbat långsiktigt mot att bli en framgångsklubb både på plan och inom läktarkulturen.

Tycker du att ni har en god läktarkultur som det är nu?

– Ja, det tycker jag. Men man kan hela tiden bli bättre och det är därför vi jobbar aktivt för att bli ett föredöme nationellt.

– Det är svårt att komma fram till ett exakt agerande, men vi har fått en helhetssyn hur man vill agera. Sedan får vissa utvalda sätta sig ner och diskutera vidare.

Vad är god läktarkultur?

– Allt från att man ska älska sitt lag och inte hata motståndare. Att man ska fokusera på att låta och föra fram genom hejaramsor på sitt eget lag och inte trycka ner. Det har med mänskliga värderingar att göra, att alla människor har lika värde.

– Det står en hejarklack som många ser upp till. Man vill vara en del av gemenskapen och då ska man kunna stå där med sin familj, och tycka att det är något positivt.

Sofia Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista