Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjourernas riksförbund. Foto: Jonas Ekströmer/SCANPIX.

Risk att latenta våldtäktsmän triggas

"Oerhört tärande" Sven-Erik Alhem, Brottsofferjourernas riksförbund
1:57 min

Sedan 2005 har örebropolisen fått in 125 anmälda försök till våldtäkt eller fullbordade våldtäkter utomhus. – Våldtäkt är ett av de mest integritetskränkande brotten där brottsoffret fortfarande är i livet, säger Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjourernas riksförbund.

De flesta av de utsatta kvinnorna kan inte räkna med att förövarna fälls för brotten och tiden efter en våldtäkt är oerhört tärande, säger Sven-Erik Alhem.

Störst risk för en kvinna att våldtas är inomhus och då av en man som kvinnan har eller har haft en realtion till. Men överfallsvåldtäkter utomhus i Örebro är de som uppmärksammats sista tiden, det senaste natten till lördagen. I det fallet har den utsatta kvinnan själv valt inte anmäla eller på annat sätt medverka i polisutredningen. Sven-Erik Alhem, tidigare riksåklagare och idag alltså ordförande för Brottsofferjouererna i landet har förståelse för att drabbade kvinnor väljer tystnaden.

– Väldigt många brottsoffer känner, fastän det är helt omotiverat, en skam för det som har inträffat, där de skuldbelägger sig själv.

Därför är det viktigt med en fungerande rättsapparat. Att få fast en gärningsman är ett viktigt led i läkningsprocessen för den drabbade.

Sven-Erik Alhem säger också att finns en risk att polisen drar en lättnandens suck då en person är gripen och det handlar om en serie våldtäkter.

– Det kan bli en spridningseffekt där de som är på gränsen till att vara latenta våldtäktsmän kan lockas in på banan när de hör om att kvinnor är rädda för att vara ute ensamma om kvällarna, säger Sven-Erik Alhem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".