Friårsförsöket inte så ekonomiskt som väntat

Det pågående försöket med friår, som bland annat görs i Hällefors kommun, ger inte den besparing som politikerna räknat med. Det visar en ny rapport.

Tanken med friåret - där en fast anställd ersätts av en arbetslös - är att fler ska få jobb. Dessutom ska långtidssjukskrivningarna minska.

Men Linus Lindqvist som gjort rapporten om friåret menar att dagens regler hämmar effekterna. Det räcker nämligen med att man varit inskriven på arbetsförmedlingen en enda dag för att man ska kunna komma i fråga om jobb, och det har gjort att många som kunde få jobb i alla fall, på egen hand, i stället fått hoppa in när någon tagit friår.

Därför har inte arbetslöshetspengar sparats i den utsträckning som det var tänkt.

Men i Hällefors har friårsförsöket lett till att många nya arbetstillfällen har skapats, det säger Gurli Heissner som är chef på Arbetsförmedlingen där.

Det var visserligen hänt inom vården att personer som redan varit timvikarier fått längre vikariat genom friåret, men Gurli Heissner på arbetsförmedlingen tycker inte att det är fel.

-Det ger dem bättre förankring på arbetsmarknaden, säger hon och berättar också att flera personer fått fast jobb sen de tagit ett friårsvikariat.

I Hällefors är friårsförsöket inne på det tredje och sista året, och 46 personer har tagit friår och lika många har fått vikariat tack vare det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista