Alla klossar på plats. Kalle Wallin, Länspolismästare i Örebro. Foto: Andreas Morén Sveriges Radio /Örebro
Örebro

Nytt Rättscentrum ska förbättra arbetet

Fyrverkeri när första spadtaget togs
1:30 min

Efter lunch på onsdagen togs det första spadtaget till Rättscentrum som ska stå klart om två år i Örebro. Syftet är att samla rättsväsendets olika delar på ett och samma ställe, med anslutning till polishuset.

Länspolismästare Kalle Wallin är övertygad om att det blivande Rättscentret kommer att förenkla deras arbete.

– För polisen så betyder det väldigt mycket. Vi kommer få ändamålsenliga lokaler, vi kommer även att göra om i gamla polishuset. Det betyder jättemycket, säger han.

Men det är inte bara för de om arbetar inom rättsväsendet som kommer att tjäna på det nya rättscentrumet, det säger Kalle Wallin.

– Jag vill också poängtera att det betyder mycket för Örebroarna och för samhället att man skapar ett Rättscentrum. Vilket innebär lätt tillgänglighet, att samverkan kommer fungera på ett annat sätt, att det yppas nya möjligheter och att vi sätter Örebro på kartan, säger Wallin.

Byggplanerna har tagit många år att förverkliga, ett bygge som beräknas kosta 400 miljoner kronor, och som ska vara inflyttningsklart om drygt två år. Den sju våningar höga byggnaden kommer ha anpassade avdelningar för varje verksamhet och en bättre säkerhet.

Även åklagarkammaren ser fram emot nya lokaler och ett hus där samarbetet underlättas. Chefsåklagare Gunnar Brodin är övertygad om vinster i arbetet.

– Förenklingar i vårt arbete i slutändan tror jag är en ökad effektivitet och framför allt en bättre arbetsmiljö för samtliga medarbetare på åklagarkammaren, säger Gunnar Brodin.

Simon Persson
simon.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".