Örebro

Vill ha flexibel skolstart

1:57 min

Örebro kommun kan bli en av landets försökskommuner när det gäller flexibel skolstart, alltså när en förstaklassare ska börja skolan. Det finns redan skolor som har visat intresse för att vara med i projektet.

Kristdemokraten Lennart Bondeson som ansvarar för skolfrågor i kommunen driver frågan. Han tycker att det är "självklart jättepositivt".

– Eleven när ju en slags skolmognad vid olika tidpunkter. En del lär sig att läsa under förskoleklassen, och då kan det vara rimligt att föräldrar får möjlighet att välja den tidpunkt då barnet ska få fortsätta under grundskolans ram.

Det här försöksarbetet som regeringen ska sätta igång år 2013, och ska pågå under tre år, öppnar alltså upp för att elever som börjar första året i grundskolan ska få en mer flexibel skolstart.

Det innebär att eleverna kan börja som vanligt på höstterminen, men om de vill ska de kunna börja skolan även på vårterminen, antingen tidigare eller senare än den vanliga skolstarten. Skolstarten kommer då att vara beroende av barnets egen mognad och kunskap.

Men Socialdemokraten Lena Baastad är inte helt övertygad om att det här är ett bra system.

– Jag ska inte säga att jag avfärdar det på en gång, men det finns en del frågor som måste problematiseras. Vad händer med övergången till gymnasieskolan? Vad händer med skolan när det blir ett större mått av individuellt arbete? Det får inte bli ett privat lärande. Det ska vara ett individualiserat arbete men inte ett privat lärande. Det är där jag känner att det kan bli en tveksam balansgång.

Även utredaren Anders Franzén som fick i uppdrag av regeringen att lämna förslag på verksamheten är skeptiskt. Han anser att det man vill uppnå egentligen redan finns inom ramen för förskoleklasserna. Han säger också att det finns indikationer på att flexibel skolstart inte är bra för barnen.

Men Lennart Bondeson delar inte den uppfattningen, i Örebro pågår redan viss försöksverksamhet i Mellösa och Odensbacken, och han vill att kommunen fattar beslut om att skicka in ansökan till att bli försökskommun så snart som möjligt

– Jag vill att Örebro kommun ska ligga i täten, och därför är det rimligt att vi kan ta ett snabbt beslut under december månad senast.

Fråga

Veronique Slottberg

veronique.slottberg@sr.se
019-19 20 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista