1 av 2
Sopor som hamnat i fel sopkärl. Foto: Jaber Fawas/Sveriges Radio.
2 av 2
Jan Andersson, avfallsrådgivare på tekniska förvaltningen. Foto: Jaber Fawas/Sveriges Radio.
Örebro

Sopor läggs i fel kärl

De flesta soporna hamnar fel
1:38 min

Bara en tredjedel av Örebroarnas sopor hamnar rätt. Förutom att Örebroarna redan är dåliga på att sortera sina sopor, så visar kommunens analys att vi dessutom blir allt sämre.

– Vi har gjort en plockanalys i våras, och det visar sig att ungefär en tredjedel av det här materialet som går till förbräning är förpackningar och tidningar. En annan tredjedel är då organiskt avfall. Och sen då den tredje tredjedelen det är ju alltså det materialet som har hamnat rätt, säger Jan Andersson som är avfallsrådgivare på tekniska förvaltningen.

Det vi komposterar sätts in i ett kretslopp där det blandas med jord. Resultatet blir näringsrik jord utmärkt som gödsel. Sorterar man inte så hamnar matresterna med annat restavfall som ska brännas. Och det är inte lika miljövänligt.

Örebro kommun brukar göra en del kampanjer. Sist hette kampanjen sortera mera. Bland annat satte man upp affischer och delade ut reklamblad. Och snart ska man utföra en plockanalys där man går igenom soporna för att se om den intensiva kampanjen gett något resultat. Förutom positiv miljöpåverkan har sortering även ekonomiska fördelar enligt Jan Andersson.
– De som ska sortera ut det här, de betalar ju när de köper förpackningen en avgift för att den här ska återvinnas. Men nu lämnar man ju inte in den, utan man kastar den i soporna och då kommer den ju på sopavhämtnings avgiften. Så då får man på det sättet betala den två gånger, säger Jan Andersson.

Ser ni någon skillnad på vem som sorterar bäst?
– Bostadsrättsföreningar brukar vara de som sorterar allra bäst. Sen är det ju lite ojämnt. Vi kan också sticka ut hakan och säga att studenterna är sämst på sortera, säger Jan Andersson.

Om du skulle ge två anledningar till varför man ska sortera. Vad säger du då?
– Bra för miljön och bra för plånboken, säger Jan Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".