En man som sorterar räkningar. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
Örebro

Sena betalningar i decentraliserad kommun

"En decentraliserad organisation kan vara förklaringen"
1:35 min

De senaste fem åren har Örebro kommun anmälts till kronofogden ungefär 100 gånger av företag som inte anser sig ha fått betalt i tid av kommunen.

Kommunens redovisningschef Hans Ekström tycker att det är allt för många gånger, men tycker att det finns förklaringar till att kommunen inte alltid betalar räkningarna i tid.
– Det är ju en stor organisation. Vi har en decentraliserad ekonomiadministration med väldigt många inblandade. Så det är inte så underligt egentligen, säger Hans Ekström.

Att kommunen anmälts till kronofogden behöver inte varje gång betyda att man slarvat med betalningen. Bland de 100 fallen finns också rena tvister när kommunen och den som vill ha pengar inte är överens.

Det är också sällan det går så långt som att kommunen får en betalningsanmärkning, något som kan ställa till besvär om det drabbar en privatperson. För en privatperson kan det betyda att du inte får lån, lägenhet, eller telefonabonnemang.

En kartläggning som Sveriges Radios Ekoredaktion presenterat visar att Örebro kommun bara fått 11 betalningsanmärkningar de senaste fem åren, mycket färre gånger än de andra av Sveriges storkommuner. Men kartläggningen visar också att de svenska storföretagen är ännu bättre på att betala räkningarna i tid.

Hans Ekström tror att förklaringen är att de har en mer centraliserad ekonomiavdelning, men han försvarar kommunens organisation som den ser ut i dag:
– Vi tror trots allt att det är ganska bra med decentrala ekonomiadministrationen som vi har i Örebro kommun. Genom att ha tydligare riktlinjer och rutiner så hoppas vi att det blir bättre och bättre, säger Hans Ekström.
Men är det inte rimligt att ni jobbar lika effektivt som ett företag?
– Jag tror vi jobbar lika effektivt. Men företagen har en produkt, vi har hur många tjänster och produkter som helst i kommunen, förklarar Hans Ekström.

Gabriel Stenström
gabriel.stenstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".