Zinkgruvan Mining exporterar kvicksilver som kan komma i orätta händer

Trots att det är förbjudet i Sverige att exportera kemiska produkter som innehåller kvicksilver så är det tillåtet att exportera produkter där kvicksilver ingår naturligt.
En sådant produkt är så kallad zinkslig som produceras i Zinkgruvan Mining.

Varje år exporterar Zinkgruvan 120 000 ton zinkslig till bland annat Finland. I Finland finns nämligen de smältverk som krävs för att utvinna kvicksilvret ur zinken. Men Finland saknar ett exportförbud och enligt kvicksilverforskaren Lars Hylander hamnar en stor mängd av kvicksilvret i orätta händer. Bland annat hos guldgrävare i Brasilien.
På Zinkgruvan Mining har man inte en aning om vart kvicksilvret tar vägen. Men nu ska man ta reda på det, berättar Bengt Berglund, miljöansvarig på Zinkgruvan:
-Vi har liksom kemikalieinspektionen nu fått upp ögonen på det här. Nu måste vi ta reda på vart det tar vägen.
Kvicksilverforskaren Lars Hylander tycker att det är naivt att inte ta reda på vart ens produkter tar vägen när det är så pass giftiga ämnen som det handlar om. Men Bengt Berglund säger att Zinkgruvan nu ska kontrollera vart kvicksilvret tar vägen:
-Kan vi bidra till att belysa frågan så självklart ska vi hjälpa till så gott vi kan, det kan vi göra genom att ställa frågan till smältverken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista