Ny allergitablett provas ut i Örebro län

En ny allergitablett kan komma att ersätta sprutorna för de som är kraftigt allergiska mot pollen.

Ett tiotal gräspollenallergiker i länet har varit med i ett försök med den nya metoden, och intresset för att vara med i undersökningen var mycket stort, det berättar Stig Rudblad som är överläkare på öron-, näsa-, halskliniken på Univeritetssjukhuset i Örebro.

I dag är det drygt 100 länsbor som har så kraftiga allergier att dom regelbundet får sprutor. Framför allt handlar det om allergiker som besväras av pollen. Men sprutbehandlingen kan bara göras på sjukhus vilket gör den omständig för patienten och dyr för sjukvården.

Den undersökning som patienterna på USÖ nu varit med i visade att tablettmetoden fungerar. Mer forskning behövs fortfarande men Stig Rudblad på USÖ räknar med att tabletten ska kunna börja användas inom ett par år. I så fall kan det bli aktuellt att ge den till fler än dom som i dag får sprutor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".