Inscanning av valsedlar. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
Örebro Kommun

Besked om omval dröjer

Besked om omval först i december
1:31 min

Besked om det ska bli omval i Örebro kommer dröja över en månad. Valprövningsnämnden räknar nu med att ta sitt beslut tidigast i början av december.

Det kommer dröja innan vi vet vilka som kommer styra Örebro de kommande fyra åren. Valresultatet blev ju mycket jämt. Socialdemokraterna och vänsterpartiet besegrade med bara en enda rösts övervikt den styrande koalitionen. Men valresultat överklagades sedan av folkpartiets ordförande Johan Åqvist i Örebro, bland annat för att ett par förtidsröster kom bort i Halmstad.

Det är Valprövningsnämnden som ska avgöra om valet i Örebro ska göras om eller inte. Nämnden brukar ta sina beslut under november månad, men i år är det som vi tidigare sagt rekordmånga som överklagat olika val. Valprövningsnämndens sekreterare Kerstin Siverby säger nu att nämnden än så länge har fullt upp med alla överklaganden av riksdagsvalet. Först tidigast i början av december räknar hon med att nämnden hinner ta beslut om överklagade kommunfullmäktigeval som det i Örebro.

Under tiden räknar socialdemokraterna med att ta över styret i Örebro. För att Sverigedemokraterna inte ska bli vågmästare vill socialdemokraterna ha samarbete med fler än vänsterpartisterna i fullmäktige. Men de andra partierna vill inte ge besked förrän valprövningsnämnden avgjort frågan om det ska bli omval eller inte, ett besked som alltså kommer dröja.

I slutet av november ska de 65 nyvalda kommunfullmäktigeledamöterna samlas för första gången i rådhusets sessionssal. Beskedet nu från Valprövningsnämnden innebär att de på sitt första sammanträde inte kommer veta om det verkligen är de som kommer sitta i fullmäktige de kommande fyra åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".