Utökat varsel i elektrikerkonflikten drabbar troligen fler företag i länet

Elektrikerförbundet varslade på tisdagen om utökade stridsåtgärder efter att arbetsgivarna ännu en gång sagt nej till medlarnas avtalsbud.
Det nya varslet gäller total arbetsnedläggelse och blockad för installationsarbeten med start under fyra dagar i maj och juni på samtliga byggarbetsplatser där Skanska bygger.

Omkring 800 elektriker omfattas av varslet.
Enligt Elektrikerförbundet beror uppdelningen av det nya strejkvarslet, med start fyra olika dagar, på att det är ett sätt att stoppa arbetsgivarens försök att kringgå varslet.
-Ett byggföretag får in jobben löpande och därför måste även varslen slå till löpande, så att de jobb som kommer in efter varseldatumen också omfattas av varslet som träder i kraft veckan därefter, säger Elektrikerförbundets förhandlingschef Ronny Wenngren.
Det betyder också att man inte ska kunna skjuta på starten av ett jobb för att det inte ska omfattas av varslet.
De aktuella datumen för strejkvarslet är den 24 maj, den 1 juni, den 7 juni och den 14 juni.
-Vi är väldigt förvånade över att Elektrikerförbundet riktar udden mot just Skanska, säger presschefen Peter Gimbe.
-Vi har inte hunnit analysera vilka effekter strejkvarslet får. Men självklart kommer det att slå hårt eftersom det kommer att beröra samtliga våra arbetsplatser där vi har elektriker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista