Facket nöjda med friande dom

De två socialsekreterare i Örebro som åtalats för förtjänstefel har friats. Det har Örebro tingsrätten beslutat. Socialsekreterarna åtalades för att de inte kallade in socialnämndens ordförande för att avgöra om en elva månader gammal flicka skulle omhändertas. Flickan fick följa med mamman hem, och samma dag förgiftades hon av sin mor så hon dog. Socialsekreterarans fackförbundet SSR kommenterar domen med att den var väntad.

Men socialsekreterarna som träffat mamman och flickan den här vinterdag för två år sen tyckte inte att det fanns grund för ett omhändertagande. Mamman fick ta med sig flickan hem, och kort därefter förgiftades flickan av sin mamma och dog. Åklagaren ansåg att socialsekreterarna varit oaktsamma, när de inte tagit hand om flickan trots att både polisen och barnets far ville det.
Men tingsrätten konstarer i sin dom att utifrån vad som var känt i fallet så var inte socialsekreterarnas bedömning fel. Det fanns enligt domen ingen anledning att kontakta socialnämndens ordföranden, och tingsrätten ogillade åtalet mot de två tjänstemännen.
Fackförundet SSR:s ordförande Christin Johansson säger efter dagnes dom att hon är glad och lättad för sina medlemmars skull och att den friande domen var väntad. Det är ovanligt att socialsekreterare åtalas och fallet i Örebro har följts med stort intresse av många av medlemmarna i fackförbundet SSR.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista