Snön har orsakat flera olyckor (Arkivbild). Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio Örebro.
Vintrosa

Snöröjning dröjer efter olycka

"Det är akut livsfara"
1:56 min

Trots att en olycka inträffade på E 18 efter ett snödrev i morse, så dröjde det fyra timmar innan vägen plogades. Det är inte okej, det tycker yrkesföraren Tomas Norström som åkte förbi två timmar efter olyckan.

– Man ser ju till att det har inträffat avåkningar där på grund av snödrev, två timmar senare ser det likadant ut på platsen. En förbipasserande kanske inte har hört det här på radion. Låt oss säga två barn i baksätet, ska köra om en lastbil före bron, hamnar i vänster fil i ett snödrev som är 25 centimeter högt. Det är akut livsfara, säger Tomas Norström.

Det var vid sjutiden på morgonen som tre bilar var inblandade i en trafikolycka på E18 mellan Örebro och Vintrosa. Vakthavande befäl på Polisen säger att det var snödrev på platsen, och att Polisen tog kontakt med Trafikverket i samband med olyckan och berättade om snön.

Trots det så hade inget hänt när Tomas Norström körde förbi i sin minibuss två timmar senare. Faktum är att det dröjde ytterligare två timmar, till klockan elva på förmiddagen innan snön plogades bort, det säger Peter Miinalainen, som är projektledare på Trafikverket.

– Entreprenören ville själv åka ut och titta på det hela. Han fick samtalet från vår trafikledningscentral någonstans mellan klockan åtta och nio, och sedan hade han annat också eftersom han haft jour hela natten, säger Peter Miinalainen.

Men i det här fallet hade det ju hänt en trafikolycka, och Polisen ringde Trafikverket och sa att här är det mycket snö. Har inte det prioritet då?

– Jo, det kan man ju tycka.

Vad tycker du då om att det tog så lång tid?

– Det skulle kunnat komma ut folk tidigare, det skulle det kunna göra.

Men Peter Miinalainen säger att en entreprenör som kör bort snö åt Trafikverket har tre timmar på sig att göra det, och den gränsen hölls. Tomas Norström, som tyckte att två timmar var lång tid utan plogning efter olyckan, är ändå upprörd.

– Jag förstår att de har mycket att göra, men är det en olycka, en plats där det är känt sedan tidigare på morgonen att bilar kör av och in i mitträcken. Då börjar man undra hur kommunikationerna fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".