Det var halt för många cyklister idag. Foto: Jaber Fawas/Sveriges Radio Örebro.
Örebro

Cyklisterna oroliga i vintervädret

1:21 min

De hala cykelvägarna i Örebro skrämmer bort cyklisterna.

– Det är jättejobbigt, för att det är jätteisigt. Jag höll på att ramla, säger en av cyklisterna vi pratade med. De flesta andra som Sveriges Radio Örebro pratade med höll med.

Örebro brukar vara känd som en cykeltät stad, men idag är det blåsigt, halt och kallt, och det märks att färre cyklister än vanligt är ute på vägarna. För även om det är plogat och sandat på många håll, tycker de cyklister vi pratade med att det är halt och obehagligt att cykla ändå eftersom det finns is under sanden.

Men att vissa cykelvägar inte alltid är plogade kan bero på flera orsaker berätta Bosse Fredriksson driftsansvarig på Örebro Kommun.

– Ja, generellt sätt så har man de här centimetrarna som man går efter, fem centimeter blötsnö eller sju-åtta centimeter torrsnö, då går man ut och röjer. Men är det så att det är väldigt kraftigt snöfall, då är det väldigt svårt, då åker man omedelbart ut. Men det är ju så att, man vet ju inte när det här snöfallet upphör. Det kan ju hända att man måste ploga om efter en timme. Det hinner man inte med, så många snöröjningsfordon har man inte tillgång till. Så att då blir det problem, säger Bosse Fredriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista