1 av 2
Louise Emilsson, Arbetsförmedlingen. Foto:Päivi Kotka/Sveriges Radio Örebro.
2 av 2
Klicka för grafik: Etableringslotsar
Örebro län

Etableringslotsar beredda

"Man ska bli etablerad snabbare" Louise Emilsson, Arbetsförmedlingen
1:54 min

Nyanlända som precis fått uppehållstillsånd ska komma i jobb mycket snabbare än idag. Det är tanken med den nya reformen, säger Louise Emilsson, Arbetsförmedlingen i Örebro.

I genomsnitt tar det sju år för en nyanländ person att komma i arbete i Sverige idag. Det är alldelels för lång tid, anser Louise Emilsson.

Hon har förberett regeringens nya reform hos Arbetsförmedlingarna i Örebro län. Ansvaret för första kontakten för nyanlända flyttas från kommunerna till arbetsförmedlingarna.

Målet är att nyanlända ska ha ett jobb inom 2 år. Ett mål som jag tror vi kommer att klara på sikt säger Louise Emilsson.

– Vi har ett så stort arbetskraftbehov så vi behöver de här människorna, säger hon.

Men idag är många i gruppen nyanlända arbetslösa och Sverige har en relativt hög arbetslöshet.

Behövs det inte fler jobb för att reformen ska lyckas?

– Framförallt behöver vi alla förändra attityd, svarar Louise Emilsson.

– Arbestlösheten och efterfrågan hos arbetsgivarna matchar inte alltid ihop konsaterar hon. När nu arbetsförmedlingarna får ett större ansvar och kommer in i ett tidigare sked så kan de här behoven matchas ihop bättre, säger den optimistke chefen i Lindesberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".