1 av 2
Niina Laitila. Foto Marie Hansson/ SR Örebro.
2 av 2
Helena Frisk (S). Foto: Karlskoga kommun.

Rosornas krig i Karlskoga

Två kvinnor slåss nu om makten i Karlskoga kommun, Sittande kommunstyrelseordförande, socialdemokraten Niina Lahitila får konkurrens av tidigare riksdagsledamoten Helena Frisk.

Nomineringen av en motkandidat kom rätt oväntat för Niina Lahitila.

– Det kom ju lite som en överraskning, det måste jag ju erkänna, det trodde jag inte.

Det är inte ovanligt att man konkurrerar om makten i Karlskogas socialdemokrati, senast, för drygt ett år sen avgick kommunalrådet Bengt Johansson efter stridigheter om en skolnedläggning och Niina Lahitila fick makten, nu utmanas hon i sin tur av Helena Frisk som fick överlägset flest personkryss i valet.

– Jag har suttit 13 år i Sveriges riksdag, och där gjort hyfsat bra ifrån mig hoppas jag, menar Helena Frisk.

Den första december ska socialdemokraternas medlemmar säga sitt, om Helena Frisk vinner så kliver Karlskoga ett steg åt vänster.

– Det ska bli tydligt att det är socialdemokratisk och vänsterpartistisk ledning i den här kommunen.

Kommer det bli ett rödare Karlskoga om du går in i den här rollen?

--Tillsammans hoppas jag att vi är många som vill skapa ett rödare Karlskoga, hävdar Helena Frisk.

Exempel på en mer röd politik skulle enligt Helena Frisk vara rätt till heltid, att underlätta för praktikplatser och sommarjobbsgaranti för alla unga som gått ut grundskolan.

Niina Lahitila har dock svårt att se nån skillnad politiskt mellan sig och utmanaren, men är helt klar över att hon vill fortsätta som kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga.

– Jag har haft det här uppdraget i ett och ett halvt år, nu känner jag att jag har kommit in i uppdraget och känner att jag kan vara med och utveckla Karlskoga framöver tillsammans med mitt parti, tycker Niina Lahitila.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".