Arbetsförmedlingens skylt. Foto. Hasse Holmberg/Scanpix.
Länet

Brist på lotsar för nyanlända

Trots att det bara är en vecka kvar till att Arbetsförmedlingen ska ta över ansvaret från kommunerna för alla nyanlända personer så saknas personal för uppgiften i de södra delarna av länet. Det berättar Sari Harju, chef för Arbetsförmedlingarna i södra länsdelen.

Hittills är det klart med etableringslotsar i nio av länets tolv kommuner. De som inte har några ännu är Laxå, Askersund och Lekeberg. Lotsen ska hjälpa den nyanlända i att klara sin etableringsplan. I praktiken kan det handla om att skapa sociala nätverk, få coachning i jobbsökandet och att skriva ett bra CV.

Frågan är hur det blir för de som flyttar till kommuner i Örebro län där det inte finns någon lots.
--Finns ingen ordinarie lots så blir det AFs ordinarie arbete som träder in, sedann så ökar väl behovet av andra nätverk kring personen, det säger Louise Emilsson som är chef för Arbetsförmedlingens kontor i Lindesberg. Hon berättar att över 130 personer och företag sökt om att få bli lotsar. Nästan 90 har godkänts men 24 är icke godkända idag. Hon hoppas att inte fel personer fått avslag.

--Om det är så, att eldsjälarna, de små företagen kanske inte har kunnat svara på AFs förfrågningar då kan det vara ett bekymmer, säger Louise Emilsson på Arbetsförmedlingen i Lindesberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".