1 av 2
Arbetsförmedlingens skylt. Foto. Hasse Holmberg/Scanpix.
2 av 2
Louise Emilsson, Arbetsförmedlingen. Foto:Päivi Kotka/Sveriges Radio Örebro.
Örebro län

Nyanlända lämnas åt sitt öde

"Vi får ordna stödet på annat håll" Louise Emilsson, Arbetsförmedlingen
1:40 min

Nyanlända kommer att bli lämnade mera åt sitt eget öde, det befarar flera som arbetar med flyktingsmottagningen i Örebro idag. Oron gäller när mottagandet nu flyttas från kommunen till Arbetsförmedlingen.

Risken är att de inte får det extra stöd de får idag som de behöver. Det kan handla om stöd med allvarliga krigstrauman till enklare vägledning för att hitta till läkaren på vårdcentral.

I Örebro är det idag utbildade socionomer eller beteendevetare som jobbar som introduktionssekreterare på kommunen och som är den första kontakten för en familj som fått uppehålstillstånd.

Från och med onsdag nästa vecka är det Arbetsförmedlingen som tar det ansvaret.

Arbetsförmedlingarna håller nu på och skriver kontrakt med så kallade etebleringslotsar som ska vägleda de nyanlända men det finns inget krav på socionomutbildning eller liknande.

Och Louise Emilsson chef på Arbetsförmedlingen i Lindesberg ser inga bekymmer med det.

– Nej, utmaningen blir i så fall att de som behöver stöd får del av de tjänsterna på annat håll, menar hon.

Samtidigt berättar flera introduktionssekreterare i Örebro om det behov av extra stöd som många nyanlända har. Louise Emilsson säger att allt det stöd som behövs naturligtvis finns kvar men att familjernas väg till det stödet framöver kommer att gå en annan väg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".