Kvinnorna har blivit färre i Örebro kommunfullmäktige. Foto: Andreas Ericson/Sveriges Radio Örebro.
Örebro

Färre kvinnor i fullmäktige

Andelen kvinnor i Örebro kommunfullmäktige har i och med valet minskat med 3,1 procentenheter jämfört med förra mandatperioden. Det visar en genomgång som Vänsterpartiet har gjort.

Antalet kvinnor i Örebro kommunfullmäktige har minskat med två personer, medan männen blivit två fler, visar Vänsterns koll, och det är något som Vänsterpartiets Murad Artin ser mycket allvarligt på.

- Det är viktigt att både män och kvinnor finns lika representerade i kommunens beslutande församlingar, säger han.

Genomgången visar enligt Vänsterpartiet att de borgerliga partierna har färre kvinnliga representanter än Vänstern, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Centerpartiet har till exempel inte en enda kvinna i fullmäktige, medan KD har en kvinna och tre män och Folkpartiet två kvinnor och tre män.

- Jämställdhetsfrågorna måste tas på allvar och ett första steg är att ha varvade partilistor så att kvinnor får en chans att komma in i politiken, säger Murad Artin från Vänsterpartiet som själva har lika många kvinnor som män i fullmäktige, två av varje.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista