Utsatta kvinnor kommer inte fram på telefon till de som kan hjälpa. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Örebro

Utsatta kvinnor får inte hjälp

1:49 min

I dag uppmärksammas den internationella FN-dagen för att motverka mäns våld mot kvinnor. Men i Örebro visar der sig vara svårt för våldsutsatta kvinnor att få hjälp, eftersom varken Kvinnohuset eller Kvinnocentrum svarar i telefon som de ska.

Kvinnohuset i Örebro är en plats där våldsutsatta kvinnor snabbt ska kunna få hjälp. Men när Sveriges Radio Örebro ringer dit, möts vi av ett meddelande som säger att arbetsbelastningen är så hög att ingen kan svara i telefonen eller ringa upp. Samma meddelande hänvisar till Kvinnocentrum i Örebro, men där går anknytningen inte att nå.

Stora risker

Någon som reagerar kraftigt på det här är Ingela Eriksson som är brottsassistent vid Karlskoga-Degerfors Brottsofferstöd.

- Ju längre kvinnan får vänta när hon söker hjälp för att ta sig ur relationen, desto större är risken för att hon återvänder in i den destruktiva relationen. Det krävs ett jättestort mod för kvinnan att ringa och när hon väl söker den här hjälpen är det jätteviktigt att hon får hjälp på första samtalet och slipper slussas runt, säger Ingela Eriksson.

Även när vi ringer till polisens växel för att fråga vart våldsutsatta kvinnor ska vända sig, får vi till svar att ärendet kopplas till familjevåldsenheten om det inte är akut. Polisen säger dock att Kvinnocentrum är bättre.

Tillfälliga problem

Rasmus Persson som är Centerpartist och ordförande i programnämnden Social välfärd inom Örebro kommun säger att problemen att komma fram är tillfälliga.

- Som jag förstår det är det utbildningsdagar på Kvinnocentrumsom gör att man inte kan svara. Det är inte försvarbart, men så har det sett ut. Men det jag tycker är mest graverande är att polisen inte heller har hänvisat mer än till Kvinnocentrum eller Kvinnohuset. Där är det ju en kommunikationsmiss, menar Rasmus Persson.

Han säger att han ska göra vad han kan för att problemen att nå fram till personer som kan hjälpa våldsutsatta kvinnor ska bli avhjälpta under torsdagen, men att han inte kan lova att det blir så.

- Kommunikation är inte så enkelt, avslutar Rasmus Persson.

ida.leveby_andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista